Τι θα έκανες αν?

Ένα παιχνίδι ενάντια στον εκφοβισμό​
Το «Τι θα έκανες ΑΝ…?» είναι ένα ψυχοεκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι, η ενασχόληση µε το οποίο, βοηθά το παιδί να πάρει νέα ερεθίσµατα κατάλληλα για την ηλικία του, να εξασκηθεί στην επικοινωνία και στη συναισθηµατική νοηµοσύνη και να αυξήσει την αυτοεκτίµησή του.

Όσο περισσότερο παίζει το παιδί µε το νέο του παιχνίδι, τόσο ευκολότερα δηµιουργεί τη δική του τράπεζα εναλλακτικών λύσεων και αποκτά ψυχική ενδυνάµωση. Καθώς προετοιµάζεται για τις δυσκολίες της ζωής “παίζοντας” µε πραγµατικά περιστατικά, ενισχύει την ψυχική του ανθεκτικότητα.

Και ο γονιός όµως έχει πολλά να κερδίσει από την ενασχόλησή του µε το «Τι θα έκανες…ΑΝ?» αφού είναι ένα µέσο για να χτίσει πιο ουσιαστική σχέση µε το παιδί του και να ενισχύσει το διάλογο µέσα στην οικογένεια. Ο χρόνος που επενδύει στο παιχνίδι είναι όφελος στην προσπάθεια που κάνει να “προπονήσει” το παιδί του για το στίβο της ζωής. Ενεργή συµµετοχή του γονιού του στο παιχνίδι του δίνει τη δυνατότητα να µοιραστεί τις εµπειρίες του µε το παιδί του και να καλλιεργηθεί ένα κλίµα αµοιβαίας αποδοχής και εµπιστοσύνης.

Το παιχνίδι περιλαµβάνει 50 κάρτες που αφορούν τις τρεις αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού, τη νηπιακή, τη σχολική και την εφηβική. Κάθε κάρτα περιγράφει µία περίπτωση εκφοβισµού.

Ο ενήλικας που θα παίξει µαζί µε το παιδί επιλέγει ποιες κάρτες θα χρησιµοποιήσει ανάλογα µε την ηλικία, τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και φροντίζει η διαδικασία του παιχνιδιού να είναι χαλαρή και ανάλαφρη. Με αυτό τον τρόπο το «Τι θα έκανες ΑΝ…?» είναι διασκεδαστικό και ωφέλιµο για όλους, µικρούς και µεγάλους.

Το µυστικό είναι ο ενήλικας να µην επικρίνει, ούτε να σχολιάσει όποια απάντηση και αν δώσει το παιδί είτε τη θεωρεί κατάλληλη είτε όχι. Όταν έρθει η σειρά του µπορεί να δώσει την απάντηση που ταιριάζει καλύτερα σ’ εκείνον. Εάν το παιδί αρχίσει να ανοίγεται και να εκµυστηρεύεται πράγµατα, ο ενήλικας θα πρέπει να τα ακούσει ενεργητικά χωρίς σχολιασµούς και επικρίσεις.

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί νοιώθει ότι ακούγεται και ότι οι απόψεις του γίνονται σεβαστές και αποδεκτές. Επιπλέον, µπορεί να ακούσει και να συγκρατήσει και τις διαφορετικές απόψεις.

Ως γονέας και επαγγελματίας, συστήνω το “Τι θα έκανες Αν?” ως μια πρωτοποριακή και ιδιαίτερα προσιτή λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του Εκφοβισμού. Η πολυετής εμπειρία μου και επαφή μου με τα παιδιά, μου έχει διδάξει το πιο σημαντικό μάθημα από όλα:

Πως για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά, θα πρέπει πρώτα από όλα, να γνωρίσουμε τον κόσμο τους!