Η δύναμη των φίλων

Η δύναμη των φίλων

Πόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση όταν έχουμε φίλους;

Οι φίλοι μας, η παρέα μας, οι άνθρωποι που είναι κοντά μας, μας κάνουν πολλές φορές να αισθανόμαστε πιο δυνατοί.

“Ένας για όλους και όλοι για έναν”…

Ενάντια στον εκφοβισμό!!

Εάν υποψιαστείτε πως το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό, ενθαρρύνετε το να μη χάσει τους φίλους του και να μην απομονωθεί. Το αντίθετο, ένας φίλος μπορεί να αποτρέψει το φαινόμενο του εκφοβισμού. Εάν το εκάστοτε παιδί-θύμα είναι πάντα με κάποιον φίλο του ή ακόμη καλύτερα με μεγαλύτερη παρέα, το παιδί που θέλει να εκφοβίσει θα αποφύγει να συγκρουστεί με πολλούς.

Και βέβαια όμως, υπάρχει πάντα η περίπτωση το παιδί σας να κάνει παρέα με κάποιο άλλο που δέχεται εκφοβισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να το ενθαρρύνετε να μη σταματήσει να κάνει παρέα με το φίλο του αλλά να τον στηρίξει, να του υπενθυμίζει όλα τα ταλέντα του για να τονώσει την αυτοπεποίθησή του, να του δείχνει ότι δε συμφωνεί με το παιδί που τον κοροϊδεύει ενώ αντιθέτως είναι περήφανος που είναι φίλοι. Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να αναμειχθεί σε καυγά αλλά και να μη μείνει θεατής σε αυτό που γίνεται. Να μιλήσει ο ίδιος σε κάποιον εκπαιδευτικό εάν ο φίλος του είναι πολύ φοβισμένος και δεν μιλάει σε κανέναν γι’ αυτό.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας εάν είναι εφικτό και την παρέα του, όταν βλέπουν ένα παιδί απομονωμένο στο σχολείο, να του δίνουν μία ευκαιρία γνωριμίας στην παρέα τους. Να το κάνουν να νοιώθει ευπρόσδεκτο και να το βοηθήσουν σε ενταχθεί και σε άλλες δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου.

Η φιλία μαθαίνει στα παιδιά την αποδοχή, την αγάπη, την ειλικρίνεια και την συντροφικότητα. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από ό,τι περιλαμβάνει ο εκφοβισμός! Γι’αυτό, ενδυναμώνουμε τα παιδιά μας υπενθυμίζοντας τους την αξία της φιλίας. Ένας για όλους και όλοι για έναν!